Reddit är en av världens mest besökta webbplatser med sina dryga 500 miljoner besök per månad. Det är en fantastisk källa till kunskap och underhållning men ändå finns det många som inte förstått storheten. Därför blir den här spaningen riktad till dig som har dålig koll på Reddit och känner att du har för mycket fritid. För Reddit är en tidstjuv i världsklass. Du har blivit varnad.

Så funkar Reddit

Innehållet på Reddit består av allt mellan himmel och jord och sorteras in i så kallade ”subreddits”. En subreddit är som ett eget forum som du som inloggad användare (eller redditor som Reddits användare kallas) kan besöka och följa för att få en anpassad upplevelse (inloggning är dock inget krav). Du kan även starta egna subreddits vilket resulterat i att det finns över en miljon olika subreddits. Dessa kan avhandla allt från filosofi till väldigt märkliga och obskyra saker som tex. en subreddit som bara handlar om bokstaven G. En sak värd att nämna är att Reddit inte är lika påflugen som tex. Facebook. Du behöver inte ange speciellt mycket information om dig själv och du kommer inte bli spammad.

Ett sätt att umgås

Något annat som utmärker Reddit är kommentarerna i anslutning till innehållet. Det är här man verkligen tappar koll på tiden. Ofta är tonen god på ett sätt som är unikt bland så populära webbplatser. Bra kommentarer gillas och kommer på så vis högre upp i ordningen och dumheterna tenderar att ramla ner i botten. Det sker dessutom aktiv moderering vilket gör att det är förvånansvärt trollfritt (om man inte besöker någon helknäpp subreddit så klart). Skillnaden mellan Reddit och t.ex Youtube vad det gäller trevligheten på kommentarerna är markant. Skämten haglar och det finns mycket meta-skämt som hänvisar till tidigare poster. Om du verkligen gillar det någon skriver kan du ge personen i fråga en belöning i form av reddit guld, silver eller platinum vilket är mycket uppskattat. Får man det är det kutym att editera inlägget och tacka för det. För att kunna dela ut belöningar använder man ”coins” som bidrar till att finansiera Reddit.

Nå, vilka subreddits ska man följa då? Gillar du ett speciellt TV-spel? Är du intresserad av filosofi, bakning eller historia? Här finns allt du kan tänka dig. Jag har valt ut några favoriter som är av lite mer allmän karaktär:

Showerthoughts

16,5 miljoner följare

Shower thoughts, eller på svenska ”Dusch-tankar” är en subreddit dedikerat till små finurliga saker man kommer att tänka på då man står i duschen. Inläggen kanske inte resulterar i ett gapskratt utan snarare i ett litet igenkännande fniss. Ett exempel på vad som postas här:

”if humans had spots and stripes likes cats imagine all the new ways we could hate each other”

Citat från användaren no_downside

Besök /r/showerthoughts

Movie details

943 tusen följare

Bild på redditpostMovie details handlar, precis som namnet antyder, om små detaljer i filmer. Oftast är det små påskägg som lagts in i filmerna av filmskaparna som en passning till de mest insatta i publiken. Men ibland kan det vara andra typer av observationer som t ex. att nästan alla scener i filmen E.T är filmade ovanligt lågt för att filmen ska upplevas från ett barns perspektiv.

Besök /r/MovieDetails

Buy it for life

553 tusen följare

Bild på redditpost

Användarna postar bilder på kläder och prylar med hög hållbarhet. I en tid då många nya produkter har låg kvalitet känns en välbehållen jacka från 1967, en femtio år gammal häftapparat eller en matberedare från 70-talet nästan som en magisk artefakt. Användarna ger varandra skötselråd och myser i nostalgi.

Besök /r/BuyItForLife/

Data is beautiful

13,6 miljoner följare

Bild på redditpost

Visuell representation av data är ett effektivt verktyg för att tydliggöra något. Den här subredditen är tillägnad åt fina diagram och infografik. Vad de visar kan vara väldigt varierande men visst är det sant att data är vackert.

Besök /r/dataisbeautiful/

Explain like I’m five

16,5 miljoner följare

Besökarna ställer frågor som ”Varför kommer regn i form av droppar och inte i en strid ström?” eller ”Varför flyter döda fiskar men inte de levande?”. Sen svarar någon på ett sätt som skulle vara begripligt för en femåring. Ofta är de som svarar kunniga inom området och det är inte ovanligt att springa på svar från professorer och andra experter.

”ELI5: Why does rain come down in droplets and not a steady stream?”

Citat från användaren Distrex_v2

Besök /r/explainlikeimfive/

Ask me anything

18,8 miljoner följare

Bild på redditpost

En riktig klassiker som i sina värsta stunder är en misslyckad PR-kampanj och i sina bästa stunder kan vara otroligt rolig och intressant. Ask me anything är en intervju där besökarna är reportrar och ställer frågor och personen i fokus svarar på dem. Det kan vara politiker, artister, skådespelare, experter eller bara människor som gjort något som kan vara intressant att höra mer om. Till klassikerna hör Barack Obama och Eric Idle från Monty Python

Besök /r/IAmA/

Men ibland blir det fel

På en så stor och omfattande webbplats som Reddit blir det såklart fel ibland och det händer att det slutar riktigt illa. Som när ett gäng Redditors felaktigt pekade ut en man som den skyldige bakom bomberna vid Boston maraton. En man som senare tog sitt eget liv. Sen finns det självklart subreddits som inriktar sig på saker som man inte håller med om eller stödjer, men på det hela taget är Reddit en fantastisk plats för att hitta information, bli underhållen eller träffa likasinnade. Mycket nöje!

Vill du veta mer om Reddit och hur det används? Reddit metrics har en hel del statistik. Och använder du Reddit på en telefon med iOS så kan jag rekommendera appen Apollo. Design är inte Reddits starka sida och Apollo gör upplevelsen avsevärt mycket bättre.