Det har nu gått ungefär ett år sedan jag bytte från Photoshop till Sketch och jag kunde inte älska det mer! Det har hjälpt mig ofantligt i mitt dagliga designarbete, inte bara genom att snabba upp min process men också för enkelheten att jobba med komponenter, symboler och stilar för allt från färger och typsnitt till stora komponent bibliotek. Listan på fördelar är lång, men idag vill jag dela med mig av mina 6 bästa Sketch-plugins för designers 2019.

1. Runner

Runner sketch plugin
Runner hjälper dig att navigera snabbare och ger dig ett intuitivt gränssnitt likt Spotlight Search i Mac OS. Du aktiverar Runner genom kortkommandot Cmd + ’ och väljer sedan en av de sex olika typerna av kommandon med Tab.

Run – Kör plugins eller Sketch-kommandon, utan att behöva leta i rullgardinsmenyner eller lära dig alla kortkommandon.

Goto – Gör det enkelt att snabbt navigera stora dokument, hoppa till vilken sida, artbaord, eller symbol som helst på bara några sekunder.

Insert – Min personliga favorit och enligt min mening den mest användbara funktionen. Med Insert slipper du leta igenom alla dina symboler och kan i stället bara söka fram den symbolen du behöver.

Create – Låter dig snabbt definiera nya symboler eller delade stilar från din nuvarande markering.

Apply – Välj snabbt bland dina delade stilar och applicera dem på ditt markerade lager.

Install – Leta rätt på och installera nya plugins eller uppdatera dina nuvarande. Sök bara efter ett plugin eller en användare på GitHub.

https://sketchrunner.com/

2. Relabel Button

relabel button sketch plugin
Någonsin designat en knapp som en symbol med texten “klicka här” och när du sen ska använda den i din design måste du sitta och justera bredden på knappen manuellt för att få rätt marginaler? Förmodligen, och då vet du som jag att det är väldigt frustrerande. Speciellt när utvecklarna kommer två veckor senare och frågar vad som gäller.

”Ska det vara 20, 25 eller 30px för knappens marginaler? För i dina skisser är alla knappar lite olika”.

Med pluginet Relabel Button slipper du allt krångel, markera bara din knapp och kör kortkommandot Cmd + J och fyll i din nya text. Det är allt du behöver göra! Din knapptext uppdateras och bibehåller sina ursprungliga marginaler.

https://github.com/kenmoore/Sketch-Relabel-Button

3. Merge duplicate symbols

Merge duplicate symbols
Merge duplicate symbols är en riktig life saver när du upptäcker att det finns dubbletter av knappar, ikoner eller någon annan välanvänd symbol i ditt projekt. Slipp gå igenom alla artboards för att manuellt byta ut dubbletter, markera istället bara de två symbolerna som behöver slås ihop och kör pluginet med Ctrl + Shift + Alt + M och välj vilken av symbolerna du vill behålla. De andra symbolerna kommer då tas bort, och alla dess instanser kommer att ersättas av den du valt att behålla. Ren magi som spar dig några timmars huvudvärk.

https://github.com/oodesign/merge-duplicate-symbols

4. Rename It

Rename it sketch plugin
Håll dina Sketch-filer organiserade och döp om dina lager och artboards snabbt och enkelt. Rename It gör det väldigt enkelt när du behöver döpa om, numrera eller vill addera bredden och höjden för flera lager/artboards samtidigt. Markera de lager du vill döpa om och kör kortkommandot Ctrl + Cmd + R och fyll i hur lagren ska döpas. Den största fördelen med Rename It kommer du åt när du använder det tillsammans med min nästa favorit: Styles Generator.

http://rodi01.github.io/RenameIt

5. Styles generator

Styles generator sketch plugin
På senare år sen jag gått över från Photoshop till Sketch har intresset för att bygga upp designsystem bara växt. I Sketch är det enkelt att börja bygga upp ditt bibliotek av symboler och stilar, men det kan vara extremt tidskrävande. Här är kombinationen av Styles Generator och Rename It ovärderlig! Rename It hjälper dig att organisera alla varianter på t.ex. dina rubriknivåer och Styles Generator skapar upp stilarna på bara nån sekunder med Ctrl + Cmd + S.

https://github.com/lucaorio/sketch-styles-generator

6. Sketch icons

Sketch icons sketch plugin
Importera projektets alla ikoner direkt till symboler och applicera färgstilar direkt från ditt bibliotek med kortkommandot Cmd + Shift + I. Enklare kan det inte bli att jobba med ikoner.

https://sketchicons.com