Om tidslinjen

Vad hände i Sverige och Europa under tiden för Förintelsen? I tidslinjen kan du följa händelser under åren 1930-1950 i tre olika spår: Sverige, Förintelsen och Sverige & Förintelsen. Du kan välja om du vill se alla händelser eller endast ett spår, genom att klicka ur eller i rutorna längst ned på sidan.

Kolla in tidslinjen här:  http://www.levandehistoria.se/sverigeforintelsen/

Om den tekniska lösningen

Efter ett antal konceptmöten kom Bazookas teknikgäng tillsammans med en av våra formgivare och interaktionsdesigner fram till en lösning som byggde på en tidslinje. Tidslinjen låter användaren utforska både fakta och berättelser om Förintelsen på ett visuellt spännande sätt. En av de största tekniska utmaningarna blev då att ta fram en lösning som fungerar lika bra på en smartphone och läsplatta som på en vanlig dator, och som känns okomplicerad och inbjudande.

En gammal förlaga till sajten byggde på Flash-teknik, men eftersom Flash inte stöds av de flesta läsplattor och smartphones var det såklart uteslutet. Traditionellt har Flash använts för just gränssnitt där det visuella och interaktiva står i fokus och där den mer standardiserade webbtekniken (HTML, CSS och Javascript) legat lite på efterkälken. På senare år har dock “HTML5”, som egentligen även innefattar förbättringar i CSS och Javascript, haft en boom och webbstandarderna har därmed hunnit ikapp. Vi insåg därför att vår lösning gick alldeles utmärkt att bygga så att den fungerar i alla enheter, både mobilt och på vanliga datorer.

Om designen

Ur ett interaktions- och designperspektiv så är tidslinjen verkligen spännande. Formatet erbjuder en unik möjlighet att få översikt och samtidigt låta sig överväldigas av mängden berättelser och händelser. Vi ville låta besökaren röra sig fritt och fördjupa sig då och då. Men bara att besöka sidan skapar en viss förståelse för omfattningen.

Visuellt sett så ville vi att tidslinjen skulle vara så fri från navigation som möjligt. Den visas på en egen sida och filtreringen är nedskalad och visas i botten. Fokus ligger istället på händelserna som visas som färgade cirklar på en mörk bakgrund. I bakgrunden kan man ibland ana en gestalt eller ett årtal som mest är till för att skapa en känsla och ge ett hum om tidsperspektivet snarare än att vara en exakt linjal.

Något vi också la mycket energi på var att göra en visuellt inspirerande upplevelse utan att försämra tillgängligheten. Man kan t ex. tabba sig genom händelserna i kronologisk ordning.