”Som Sveriges nationalscen är vi en krävande kund med höga ambitioner för innehåll och utseende på vår webbplats. Vi känner att vi hittade precis rätt byrå för uppdraget. ”

Christina Bjerkander, PR- och informationschef på Dramaten

Uppdrag

Sommaren 2013 inledde vi ett samarbete med Sveriges nationalscen Dramaten. Det första steget i samarbetet har varit att skapa nya dramaten.se  – en digital upplevelse som ska inspirera användaren och återspegla ett fysiskt besök på teatern.

En tydlig målsättning initialt var att vi skulle arbeta mer med rörligt material, en intuitiv navigering och lyfta varierat innehåll för att höja användarupplevelsen. En viktig del i uppdraget har också varit att visa bredden av Dramatens erbjudande och göra teatern mer tillgänglig för en varierad besökarskara.

Lösning och resultat

Arbetet med att ta fram dramaten.se inleddes med en förstudie där vi tillsammans med Dramaten definierade nuläget, användarnas behov och digitala beteende. På en workshop diskuterade vi också framtiden och tog fram mätbara mål för satsningen. Förstudien landade i ett antal viktiga riktlinjer för arbetet; sajten ska vara mobilanpassad (responsiv), driva engagemang och onlineköp, vara relationsskapande och öka besökstiden.

Webbplatsen ska också möta användarnas behov av att snabbt kunna se vad som spelas på Dramaten, få rekommendationer, bli inspirerade och kunna ta del av fördjupad information om pjäser och skådespelare.

I tät dialog med Dramaten har vi skapat ett modernt och inspirerande användargränssnitt som lyfter teaterns mångsidiga verksamhet. I arbetsgruppen jobbade design- och utvecklingsteamen nära varandra för att kunna förverkliga de visuella lösningarna med den funktionalitet som krävdes. För att driva engagemang har vi skalat ner på textmassan och tagit fram en stark och stämningsfull design. Vi har även valt att visa på aktualitet, förenkla köpprocessen och bjuda in besökaren ”bakom kulisserna” där vi möter allt från sadelmakare, skådespelare och scenografer.

Parallellt med arbetet med dramaten.se har vi även tagit fram Dramaten play – en digital kanal under utveckling där Dramaten visar rörligt och unikt behind-the-scenes-material, livesändningar och trailers.

Vill du läsa mer om projektet? Kolla in artikeln ”Så gjorde vi sajten” i Internetworld där vi berättar om vårt arbete.