Procreate 5.2 är släppt

procreate design på ipad
Bild: Procreate

Procreate är en app för iOS och har länge varit en favorit för alla som gillar att teckna och måla på sin iPad (eller iPhone). Bäst funkar det om man har en Apple-penna och en kraftfull enhet. Nu släpps det en ny version av Procreate och det har tillkommit en hel del häftiga funktioner.

procreate 3d demonstration med en skateboard

Måla med 3D

Man kan nu måla direkt på 3D-objekt. Det betyder att man kan rotera objektet, markera delar av det och använda Procreates penslar för att påverka färger och hur reflekterande objektet är. 

När man är klar med sin modell kan man exportera filen för att använda i ett 3D-program eller en AR-app. Det finns många olika filformat att exportera till och kopplingen mellan Procreate och olika 3D-program ser ut att vara väldigt smidig.

Prestanda

En irriterande sak i Procreate har länge varit att högupplösta dokument haft en begränsning vad det gäller antalet lager. Nu öppnar man upp för att använda mer av enhetens RAM-minne vilket ökar prestandan. Det utökade RAM-minnet innebär också att man kan göra större dokument med upplösning upp till 16K.

Tillgänglighet

Det är inte bara webbplatser som behöver hög tillgänglighet. Procreate låter användaren navigera genom att göra diverse gester med händer och fingrar, något som kan vara svårt eller omöjligt för vissa användare. Därför har man nu tagit fram en meny så att man kan navigera sig till den funktion man behöver på fler sätt än enbart genom gester..

En annan nyhet som berör tillgänglighet är att färgpaletter nu kan visas som större kort där man även kan läsa färgens namn. Det gör att det blir tydligare och kan även hjälpa användare som har någon typ av färgblindhet.

procreate 3d2 animerad seriesekvens

Skapa sidor

Man kan nu skapa sidor i Procreate vilket gör att en fil kan fungera som ett digitalt anteckningsblock. Man kan också importera PDF:er, skriva eller rita i dem och sedan exportera dem till PDF igen. På det här viset kan man använda Procreate som ett avancerat annoteringsprogram.

procreate 3d2 animation

Massor av annat trevligt

En sak som kanske inte verkar så uppseendeväckande men som jag verkligen ser fram mot är möjligheten att snabbt spara storleken eller transparensen på en pensel. Dessa värden ändras genom att man drar i ett reglage och arbetar man med en bild över längre tid kan det vara svårt att veta vilken penselstorlek man använde tidigare. Nu behöver man bara klicka på ett litet plus så sparas inställningen som ett litet streck på reglaget. Man kan spara fler olika storlekar och tar bort dem genom att klicka på en minusikon.

Procreate kostar 109 SEK och det är en engångskostnad vilket är uppfriskande då många appar kräver betalning genom prenumeration.

Du hittar Procreate här