Plastfria förpackningar – i sprayform!

Gurka i plast
Photo by Deon Black on Unsplash

En grupp forskare har kommit på ett nytt och miljövänligt material att skydda livsmedel med istället för plast. Den plast som i dag bidrar till enorma sopberg och spridning av mikroplaster i naturen, kan förhoppningsvis snart vara ett minne blott. 

Det är vid Rutgers University och Harvard University som de har utvecklat en växtbaserad film, som inte bara är grönare, utan också säkrare än dagens plastförpackningar. Ett sorts fiber, bestående av bland annat den vanligaste kolhydraten i mat, sprayas på livsmedlet och omsluter produkten. Filmen som bildas ger ett bra skydd mot stötar och kan som extra bonus även bekämpa bakterier och virus med hjälp av naturliga antimikrobiella medel*.

I tester som utförts på olika produkter såg de att livslängden också förlängdes. Till exempel ökade livslängden för en avokado med hela 50%. Det tar flera hundra år att bryta ner plast, men det här materialet bryts ner efter bara några dagar. Det går dessutom att lösa upp i vatten.

Runt årsskiftet 21/22 publicerades en rapport från Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) och Harvard T.H. Chan School of Public Health, USA om en studie där ett liknande material för att ersätta plast tagits fram och testats. Detta var tillverkat av majsprotein och en liknande blandning av antimikrobiella medel som också höll bakterier borta och förlängde livslängden på de testade livsmedlen med flera dagar.

Låter helt fantastiskt!

Läs mer om sprayfiber materialet här.

* Ämnen som dödar eller förhindrar förökning av mikroorganismer, såsom bakterier eller svamp, tex antibiotika.

  • Teknik