Nya sociala media-plattformar – som har ett slut

Media plattform som har begränsad framscrollning

Diskussionerna kring sociala media-plattformarnas baksidor – som att de uppmuntrar till beroendebeteenden eller skapar ångest och depressioner – har nog inte undgått någon. Nu dyker det upp allt fler appar och tjänster som ska verka som en motpol till de plattformar som försöker få oss att tillbringa så mycket tid som möjligt i deras appar.

Ett exempel är Minus som är en ändlig sociala media-app. Appen ger dig 100 inlägg att posta, när du skrivit ditt 100:e inlägg är det punkt slut, inga undantag (däremot får du fortfarande svara på andra användares inlägg).

Flödet i Minus är i omvänd kronologisk ordning, inte algoritmisk som vi blivit vana vid i andra plattformar. Tidsangivelserna på inläggen är vaga och inga inlägg går att tjäna pengar på. Det finns inte heller några likes, antal följare eller notifikationer. Den enda siffran du ser i appen är den som räknar ned och visar hur många inlägg du har kvar att posta.

Ett liknande exempel är appen Thursday, en dating-app som endast är tillgänglig på torsdagar. Appen lanserades i maj 2021 och idén föddes av att allt fler börjat tröttna på nätdejting. Skaparna hoppas att begränsningen ska ge bättre matchningar. Innan lanseringen hade appen redan fått över 100 000 registrerade användare.

Via Wunderman Thompson

  • Sociala medier