Meta hotar med att stänga ned Facebook och Instagram i Europa

Facebook och Instagram appar på mobil
Bild: Unsplash / Jeremy Bezanger

I veckan publicerade Meta sin årliga rapport till amerikanska ”Securities and Exchange Commission”, vilken syftar till att framställa ett företags ekonomiska utmaningar och möjligheter. I den beskrivs ett scenario där Meta eventuellt behöver stänga ned sina produkter och tjänster i Europa. Ja, du hörde rätt – ingen Facebook eller Instagram för oss Européer.

Anledningen är den Europeiska dataförordningen (GDPR) som förhindrar företag som Meta från att lagra Europeiska användares data på amerikanska servrar. Meta menar att det är avgörande för deras verksamhet att kunna överföra användardata mellan länder. Eftersom Meta inte har lyckats få till något avtal i frågan hotar de nu istället med att stänga ned Facebook och Instagram i hela Europa.

Meta skriver däremot att de tror att de kommer att kunna få till nya överenskommelser under 2022. De förtydligar dock att om detta inte sker så kommer avstängningarna sannolikt att bli ett faktum.

Med tanke på den negativa påverkan sociala medier som Facebook och Instagram har på oss – från integritetsfrågor till psykisk ohälsa – kanske det inte skulle vara så dumt om Facebook och Instagram plötsligt släcktes i Europa? Samtidigt är många företag beroende av plattformarna för att kommunicera med och nå ut till sina kunder och sälja sina produkter.

Uttalandet från Meta verkar vara just ett hot för att sätta press på Europeiska lagstiftare. Vi kan dock inte låta bli att fantisera om hur Europa skulle utvecklas och förändras om vi plötsligt inte hade dessa sociala plattformar att doom-skrolla varje dag.

Via Mashable

  • Sociala medier