Forskare använder Google-app för att undersöka mobilens effekt på mental hälsa

mobiltelefon som laddar på sängen
Photo by Doğukan Şahin on Unsplash

University of Oregon gör en undersökning av telefonens effekt på vår mentala hälsa, med hjälp av Googles Health Studies-app. Målet med studien är att se hur människor faktiskt använder sina telefoner och hur det påverkar deras välbefinnande. Syftet med forskningen är att i slutändan kunna hjälpa företag att designa bättre produkter och kunna ligga till grund för politiska beslut och utbildning i framtiden.

Enligt forskarna bakom studien så ger appen en bättre bild av hur människor faktiskt använder sina telefoner, till skillnad från andra studier när folk ombeds spåra och rapportera sin egen användning. I studien hoppas man hitta samband som andra studier har missat, till exempel hur den tid du spenderar på att titta på en skärm faktiskt påverkar din sömn. De hoppas också att en minskning av mängden arbete som deltagarna kommer att behöva göra gör att de kan locka en större grupp människor. Förutom att få en större urvalsstorlek kan detta hjälpa dem att få data från underrepresenterade och yngre populationer.

Forskarna säger att de kommer att samla in ”direkta, objektiva mått på hur människor använder sina telefoner” med ”passiv och kontinuerlig avkänningsteknik.” De säger också att din telefon kommer att kunna ”direkt mäta många av de väletablerade byggstenarna för välbefinnande, såsom sömn och fysisk aktivitet.” Om du har en Fitbit kan du också välja att dela en del data från den. Enligt Googles talesman Iz Conroy använder systemet ”några av samma API:er som” Androids inbyggda Digital Wellbeing-system som spårar hur du använder din telefon, men ”data samlas in separat under transparenta forskningsprotokoll.” Conroy använde antalet gånger du låser upp din telefon och kategorierna av appar du använder som exempel på vilken typ av data studien kommer att samla in.

På sajten där studien beskrivs står det att alla uppgifterna ”kommer att hanteras enligt strikta etiska standarder och endast kommer att användas för forskning och för att skapa bättre produkter.” Det står uttryckligen att uppgifterna ”aldrig kommer att säljas eller användas för reklam.”

Om du är intresserad av att delta i studien, som drar igång den 27 maj, så kan du ladda ner appen på Play Store. Studien kommer att spåra din telefonanvändning och ditt hälsomönster i fyra veckor.

Via The Verge

  • Hälsa