Arc – webbläsaren som vill förändra hur vi använder internet

Arc webbläsare

Webbläsaren Arc från The Browser Company finns än så länge bara i en stängd Beta-version för macOS, men har redan hyllats av de flesta som har provat den. Målet med Arc är enligt utvecklarna att förändra hur vi använder internet. Här är det jag gillar bäst med Arc!

Flikar

En del flikar jag har i min webbläsare är äldre än min snart två-åriga son. Det är inte ovanligt att jag har 30-50 flikar igång samtidigt. Vissa är viktiga medan andra bara är bortglömda. Vissa sidor har flera flikar för det går inte riktigt att gå översikt när man har så många. Men jag gillar flikar helt enkelt och kan inte jobba utan dem.

Arc har ett helt nytt sätt att jobba med flikar än den enkla raden högst upp som webbläsare haft de senaste 20 åren. Förutom att placeringen istället är på sidan så kan flikarna också enkelt delas in i grupper (eller Spaces som de kallas). Själv använder jag det för att dela upp flikar i de projekt jag jobbar med, men man bestämmer förstås själv.

En annan bra sak är att det finns olika viktiga flikar. Favoriter syns hela tiden, oavsett vilken Space man är i (här har jag t.ex. mailen). Nålade (“pinned”) flikar sparas tills man tar bort dem. Alla andra flikar stängs automatiskt när man inte rört dem på 12 timmar.

Little Arc

Det är ofta man blir hänvisad till olika webbsidor inte bara på webben utan numera också i olika appar. Ibland är det extremt irriterande när man klickar på nåt och plötsligt hamnar i sin webbläsare. Jag visste knappt hur irriterande det var innan Little Arc löste problemet åt mig.

Little Arc är ett litet webbläsarfönster som, kort förklarat, visas varje gång man klickar på en länk som inte är på en webbsida. Ofta handlar det om saker som att man bara ska godkänna något, läsa något kort eller göra något annat snabbt innan man fortsätter med sitt liv. Det lilla webbläsarfönstret byter inte fokus till den stora webbläsaren, utan man stannar kvar där man var. När man är klar med det man skulle göra stänger man bara fönstret och slipper leta upp var man var nånstans.

Webbläsartillägg

I grunden bygger Arc på samma öppna källkod som Chrome, vilket också innebär att alla tillägg (extensions) som fungerar för Chrome också funkar för Arc!

Allt annat

De två översta funktionerna var skäl nog att göra Arc till min default-webbläsare, trots att den bara är i version 0.9. Den har förbättrat min vardag på internet helt enkelt. Men det finns mycket mer i Arc som är spännande:

  • Easel – Ytor där man enkelt kan lägga in text, former och urklipp från webbsidor (med funktionen Capture).
  • Split View – Man kan ha två eller flera webbsidor sida vid sida.
  • Notes – Skapa anteckningar (den här texten skrevs i Notes).
  • Mini player – Om man har startat en video eller ljud och byter flik, visas knappar för att styra uppspelningen. Om det var en video man startade så visas videon i ett litet fönster som går att flytta på.

Prova själv

Det finns också många andra små funktioner som har potential att förenkla ens liv. Om du tycker att Arc verkar spännande kan du skriva upp dig på listan för att bli en beta-testare.