I veckan har Instagram börjat testa en ny funktion som heter ”Take a Break”. Det hela går ut på att Instagram påminner användaren att ta en paus efter tio, tjugo eller trettio minuter men funktionen måste aktiveras av användaren själv.

I likhet med Instagrams experiment med att ta bort antal gilla-markeringar från inlägg, som det också i slutändan beslutade att göra en opt-in-funktion av, kommer dessa nya ”paus”-påminnelser troligen inte att påverka användandet i någon större utsträckning, eftersom de inte görs som standard. Dessutom är det oklart om användarna kommer att utnyttja funktionen, med tanke på att iOS och Androids inbyggda skärmtidskontroller redan tillåter användaren att sätta begränsningar för den tid som spenderas i appar antingen på individuell basis eller per kategori.

Instagram verkar med andra ord vilja skylta med att bygga funktioner för mental hälsa utan att faktiskt gå så långt som att göra några förändringar som skulle påverka användandet av appen på ett mer grundläggande plan.

Den nya ”Take a Break”-funktionen lanseras denna vecka för ett begränsat antal användare, men företaget förväntar sig att lansera funktionen till alla användare under de kommande månaderna.

Läs mer här