Du kanske lade märke till att Facebook, Instagram och WhatsApp slocknade omkring kl.17 i måndags? I sex timmar gick det inte att komma åt tjänsterna, men vad var det egentligen som hände?

Facebook, som äger både WhatsApp och Instagram, verkade försvinna från jordens yta i några timmar under måndagskvällen svensk tid. Orsaken var ett fel i en konfigurationsändring som gjordes, vilket påverkar hur nätverkstrafiken mellan Facebooks datacenter kommunicerar. Den lilla konfigurationsändringen hade en ringar-på-vattnet-effekt som gjorde att samtliga av Facebooks tjänster stannade, inklusive deras interna verktyg för kommunikation vilket så klart komplicerades och försenade deras försök att återställa allt. Anställda på Facebook ska till och med ha haft problem med att komma in i Facebooks lokaler, eftersom kortnycklarna också är kopplade till samma nätverk.

Till en början spreds rykten – såklart – om att det handlade om en statligt sponsrad attack mot Facebook. Det verkar dock snarare handla om den mänskliga faktorn, dvs. någon råkade göra en felaktig konfigurationsändring. Som att råka dra ut fel sladd och skapa en världsomspännande blackout.

Det har varit en minst sagt tuff start på veckan för Facebook. Förutom att deras tjänster slocknade igår så har de också en hel del kritik att hantera och svara på till följd av de interna dokument som visselblåsaren Frances Haugen spridit.

Via Gizmodo