Efter kritiken mot Instagram för att appen har en negativ inverkan på ungas mentala hälsa kommer nu nya funktioner som ska göra appen lite mindre skadlig. 

Skadligt innehåll

En av funktionerna ska varna om man konsumerar för mycket skadligt innehåll. Instagram kommer observera om man maniskt tittar på visst innehåll som kan påverka ens välmående negativt och i så fall styra användaren i en annan riktning. Exakt vad man syftar på då man säger ”harmfull content” är oklart.

Föräldrakontroll

Instagram kommer även få föräldrakontroll vilket innebär att föräldrar ska kunna övervaka vad deras tonåringar tittar på. Även här finns det goda avsikter men man får hoppas att övervakningen inte sker på en allt för detaljerad nivå.

Ta en paus

Om man använder Instagram för länge utan avbrott kommer man även få ett varningsmeddelande. Instagram kallar det för en ”ta-en-paus-funktion”. Även YouTube har en liknande funktion, som man dock måste aktivera manuellt.

Om man är lite cynisk kanske man tänker att det här är kosmetiska åtgärder och att Instagram istället borde titta på hur deras algoritmer fungerar som gör tveksamt innehåll så populärt.

Läs mer på TNW