Webbtillägget Unfollow Everything hjälper dig att sluta följa alla vänner, sidor och grupper på Facebook. Tanken är att ta bort nyhetsflödet och att man istället aktivt klickar sig fram till det man vill ha.

Facebooks nyhetsflöde är designat för att användaren ska stanna så länge som möjligt eftersom det genererar annonspengar. Samtidigt innebär det en risk att man fastnar längre än man planerat och förvandlas till en så kallad scroll-zombie. Det var tydligen många som ville stoppa sitt Facebook-beroende för Unfollow Everything installerades snabbt av tusentals användare.

Facebook gillar dock inte att folk börjar ta kontroll över sitt flöde och har agerat kraftfullt mot utvecklaren bakom tillägget. Först skickade man ett varningsbrev där man hotade med rättsliga åtgärder om webbtillägget inte togs bort från Chrome web store. Som om inte det vore nog tog man även bort utvecklarens privata Facebook-konto som denne använt under femton års tid.

Värt att tänka på är att Unfollow Everything inte gjort något olagligt. Man kan göra samma sak manuellt men det tar en hel del tid att gå igenom allt man följer. Därför känns det lite märkligt att ett så stort bolag som Facebook tar till den typen av kraftfulla åtgärder mot en enskild användare.

Många menar att de stora sociala mediebolagen har blivit för mäktiga och kan agera lite hur de vill. En privatperson har ju begränsade ekonomiska möjligheter att driva en rättsprocess mot ett bolag som är värderat till 972 miljarder amerikanska dollar.

Läs utvecklaren Louis Barclays hela berättelse om det inträffade på Slate.com