Forskare vid Universitetet i Zürich använder AI för att träna drönare att flyga snabbt bland komplicerade hinder.

En algoritm styr först en datorgenererad drönare genom en simulerad miljö med svåra hinder. Datan som samlades in användes sedan i ett neuralt nätverk för att förutspå hur drönarna ska flyga. Genom att läsa av omgivningen med sensorer på drönarna fattas sedan blixtsnabba beslut.

Systemet har testats i skog, bland rasade byggnader och urspårade tåg. 

I dagens tester flyger drönarna obehindrat i 40 km/h, även i miljöer som de aldrig testats i. För att komma upp i ännu högre hastigheter planerar man att utveckla snabbare sensorer eftersom det är där begränsningen finns i dagsläget.

Tanken är att drönarna ska kunna användas vid olyckor eller på byggarbetsplatser. Man får ju hoppas att man slipper bli jagad av en sån här med blåljus på, för den lär inte vara lätt att skaka av sig.

Läs mer på TNW