Vi har flera gånger skrivit om deepfake-teknik och hur det har använts som ett kul skämt, eller i extrema fall i bedrägerisyfte. Deepfakes skapas genom AI och maskininlärning och gör det möjligt att byta ut en persons ansikte mot någon annans.

Deepfakes börjar bli otroligt svåra att skilja från verkligheten. Här finns ett exempel på hur YouTubern VFXChris Ume lyckas generera realistiska deepfakes med skådespelaren Tom Cruise ansikte.

Eftersom det är prestandakrävande att generera den här typen av innehåll så har det hittills skett genom att man skapar filmfiler lokalt på datorn. Men nu finns det ett program som kan göra det här i realtid.

Det är en rysk utvecklare som kallar sig Iperov som har publicerat mjukvaran som han kallar för DeepFaceLive på GitHub. På GitHub kan man också läsa hur man installerar programmet och hur man får det att fungera med t.ex Twitch, Skype eller Zoom. Än så länge kräver det lite mer jobb än att bara trycka på en knapp, men med en gnutta datorvana och en kraftfull dator är det ändå fullt genomförbart.

De exempel som finns tillgängliga visar inte deepfakes av högsta kvalitet än så länge men utvecklingen går snabbt framåt på det här området. 

Även om det här är ett roligt verktyg för att skoja med varandra, så finns det självklart risk för att det används till bedrägerier.

Via Futurism