Datorspel är något som de flesta ägnar sig åt som hobby eller tidsfördriv, men det kan också vara ett bra verktyg för utbildning eller för att öka förståelsen för och uppmärksamma ett visst ämne. Nu satsar allt fler på att skapa spel som visar på effekterna av klimatkrisen.

Ett exempel är spelet “Survive the Century” där dina val som spelare påverkar om planetens temperatur ökar med 2 eller 3 grader till år 2050. Du får uppleva hur världen och våra liv ser ut av den förändringen, till exempel vilka rubriker som syns i tidningarna i spelet. Ett exempel är: “Versace premieres ‘cooling suits’ at Paris Fashion Week allowing fashionistas to go outside in the tropics”.

“Survive the Century” är skapat av ett gäng forskare, ekonomer och författare. Målet är att öka kunskapen och förståelsen för vilken framtid vi har att vänta beroende på våra val och att de val vi gör gällande klimatet har verklig påverkan.

Virtual Reality-spelet “Tree” låter spelaren uppleva hur det är att vara ett träd i en regnskog. Genom att både få uppleva det fina i att en fågel landar på dig och att trädet du gestaltar fattar eld i en skogsbrand får du som spelare en annan förståelse och vinkel på klimatkrisen. Ytterligare ett exempel på detta är spelet Beyond Blue som är inspirerad av BBC:s dokumentärserie “Blue Planet II”, där användaren får utforska havet. FN lanserade också tidigare i år mobilspelet “Reset Earth” där tre tonåringar försöker rädda världen i en framtid där planeten är drabbad av ett allt tunnare ozonlager.

Många av de företag som utvecklar spel med klimatet som tema har också åtagit sig att göra sin verksamhet mer klimatvänlig, minska sina koldioxidavtryck och avfall samt ha “gröna initiativ” i sina spel.

Läs mer hos Fast Company