Har du inte redan fyllt i ditt födelsedatum i Instagram-appen kommer du snart att bli tvungen att göra det för att få fortsätta använda appen.

Sedan 2019 har Instagram krävt att nya användare fyller i sitt födelsedatum. Användare registrerade innan 2019 har däremot hittills kunnat komma undan med att inte fylla i det.

Nu kommer dock nya krav från Instagram på att samtliga användare ska fylla i sitt riktiga födelsedatum som ett steg i att göra plattformen mer säker för unga personer. Tidigare i år meddelade Instagram också att de håller på att utveckla en specialversion av appen för personer under 13 år. Informationen om användarens ålder ska också förhindra att yngre personer ser olämpliga annonser och inlägg i appen.

Nu kanske du som är minderårig tänker att du kan lura appen genom att fejka ditt födelsedatum. Det är däremot något som Instagram säger att de i framtiden kommer att kunna lista ut med hjälp av AI. Tidigare i år berättade Facebook att de kan låta AI analysera kommentarer på exempelvis födelsedags-inlägg där någon kanske skrivit ”Grattis på 18-årsdagen” för att på så sätt avgöra om någon inte angett sin verkliga ålder. Enligt Instagram kommer användare behöva verifierar sin ålder genom en rad olika (ej avslöjade) metoder om deras AI flaggar för att någon är yngre än de utger sig för att vara.

Via The Verge