Sitter du också som en sacco-säck framför datorn? Det är lätt hänt att man sjunker ihop en smula och dålig hållning kan ge problem med rygg och axlar. Det här vet man ju, men hur lätt är det att sitta och tänka på det under en hel arbetsdag?

Zen är en liten trevlig app som kollar hur du sitter och varnar när du inte sträcker på dig ordentligt. Den gör det genom att hålla koll på dig genom webbkameran och din hållning illustreras sen med en liten blå figur som färgas röd då du tappar hållningen.

Det finns en rad andra funktioner också som olika övningar och påminnelser om att ta rast. När jag testade appen använde jag bara den mest grundläggande funktionaliteten och den gör sitt jobb bra.

Zen lovar att den inte spionerar på dig och att inget filmat material sparas men när appen används får man vänja sig vid att kamerans lampa lyser. 

Det går att ställa in var man har placerat sin kamera för att göra mätningen så exakt som möjligt och Zen fungerar även att använda under videosamtal. I varje fall om man använder Mac. På Windowsdatorer verkar den funktionen inte vara tillgänglig.

Zen är gratis att testa och efter testperioden kostar det 23,99 amerikanska dollar per år. Lite väl dyrt kan jag tycka för en ganska enkel applikation. Dessutom blir det ohållbart med alla prenumerationer av diverse tjänster och man kan lite nostalgiskt sakna tiden då man kunde betala en engångssumma för de flesta program.

Men om man verkligen blir hjälpt av Zen och slipper ryggproblem så kan det ju helt klart vara värt pengen. 

Här hittar du Zen