Talibanerna använder WhatsApp som ett av sina kommunikationsverktyg under övertagandet av Afghanistan och dess huvudstad Kabul. Bland annat har talibanerna skapat kanaler där invånare ska kunna anmäla plundring eller våld men man har även använt appen för att sprida politiska budskap.

WhatsApp säger att man aktivt försöker ta bort konton som är kopplade till officiella talibankanaler. Även om WhatsApp inte tar ställning i den politiska frågan om vem som styr landet, så hänvisar man till de Amerikanska sanktionslagarna.

Det är dock inte helt enkelt att hitta dessa konton eftersom meddelanden via WhatsApp är krypterade. Istället förlitar man sig på användare som talar det lokala språket och rapporterar oigentligheter.

Vid en presskonferens under veckan så beklagade sig en talesperson för talibanrörelsen över att Facebooks agerande bryter mot yttrandefriheten.

Via TNW