Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) har gett godkänt till en neurotech-startup kallad Synchron att utföra experiment med sina neuroimplantat på patienter drabbade av förlamning. Godkännandet innebär att de är ett steg närmare att bli det första neuroimplantatet att få kommersiellt godkända.

Elon Musks Neuralink är kanske det företag man först kommer att tänka på när man talar om neuroteknik. Men trots enorma mängder finansiering och exempel på hur deras teknik fungerar på djur har Neuralink ännu inte fått något godkännande från FDA för att börja utföra tester på människor.

Synchrons plan är att föra in stentar (rörliknande föremål) genom halsvenen på en människa och vidare in i kärl som förser hjärnan med syre. Implantatet är permanent och gör det möjligt för en serie sensorer, kallad Stentrode, att ständigt registrera hjärnans aktivitet. Tekniken är densamma som använts vid hjärtoperationer, men som ännu inte använts med neuroteknik.

Till skillnad från Synchrons metod, är Neuralinks plan istället att laser-borra små hål genom skallbenet och trä igenom metalltrådar. Inget av alternativen verkar vara särskilt behagliga, men Synchrons metod låter ändå något mer human.

FDA godkännandet för Synchron gör dem minst sagt till en startup att hålla koll på.

Via Futurism