Vi har skrivit många artiklar om företaget Boston Dynamics och deras robotar genom åren. I den här artikeln från 2018 berättade vi om roboten Atlas som hade lärt sig springa på ett övertygande och mer mänskligt sätt.

Nu har det gått några år och robotarna blir allt mer kapabla. I de senaste filmerna från robotföretaget får vi se Atlas hålla balansen på ojämna ytor, hoppa högt och t.o.m göra volter. Men det mest imponerande är att alla sakerna görs i en lång följd efter varandra på en bana.

Teamet bakom robotutvecklingen berättar om svårigheterna med en längre rutin, eftersom det innebär små skillnader vid varje försök. Filmerna visar lyckade testrundor men det händer även att robotarna ramlar. Det innebär att de måste vara starka nog för att hålla för ett fall och även att de behöver kunna resa sig upp efteråt.

Om man tänker på vad som har hänt inom det här forskningsområdet de senaste tio åren, så är framtiden minst sagt spännande. Även om det är lätt att tänka sig riskerna med beväpnade militära robotar, så finns det ju många trevligare civila användningsområden. En brandmansrobot som klättrar upp på fasaden och räddar någon i ett brinnande hus kanske vore något? 

Via Digital trends