Den här gulliga (?) lilla dockan heter Ami-Chan och är framtagen för att vara ett sällskap för ensamma äldre. Dels fungerar hon som en vanlig docka som man kan kamma håret på men hon har också en rad smarta funktioner.

Ami-Chan kan känna igen ditt ansikte och säga ditt namn. Hon håller koll på vilken tid på året det är och även din födelsedag och andra bemärkelsedagar. Allt sker på japanska.

Den lilla robotdockan kan 1600 ord och kan småprata och ställa frågor. Hon kan också 40 olika sånger och 35 olika ”tungvrickare”. Hennes funktioner är dels tänkta som sällskap men även som hjärnövningar.

Visst kan man tycka att det finns något sorgligt över att äldre är så ensamma att de behöver umgås med en robot. Trots det kan jag tänka mig att det här skulle kunna ha en positiv effekt på många. Även om man är fullt medveten om att man pratar med en ”sak” så är det kanske roligare än krukväxter och lite mindre jobb än en katt.

Dockan kostar 27.000 yen, vilket motsvarar cirka 2150 kronor. Den säljs i Japan av Takara Tony.

Via feber.