En manual till en Apple II-dator auktionerades i veckan ut av det amerikanska auktionshuset RR Auction. Budgivningen slutade på ca 787 000 dollar, vilket motsvarar ungefär 7 miljoner svenska kronor.

Apple II-datorn designades av medgrundaren Steve Wozniak och lanserades 1977. Den blev Apples första dator som nådde ut till den breda massan och blev därmed en viktig pusselbit i utvecklingen av persondatorer. Men vad var det då som var så speciellt med en gammal skrynklig manual? De är egentligen inte särskilt märkvärdiga i sig, utan det är naturligtvis för att just den här kopian råkar vara signerad av ingen mindre än Steve Jobs.

Det föll sig nämligen så att Jobs var på resa i Storbritannien 1980, för att promota sitt företag. Under besöket hälsade han också på hos en kollega vars tonårsson, Julian Brewer, hade med sig manualen i handen när han blev ombedd att hälsa på gästerna. Under den följande middagen fick han sen ett litet meddelande från Jobs på en av sidorna.

”Julian, Your generation is the first to grow up with computers. Go change the world! Steven Jobs, 1980.”

Brewer har alltid sparat manualen men förstod först efter många år hur ovanligt det är att ha fått Steve Jobs kråka på papper. Det såldes ett flertal andra Apple-relaterade objekt på samma auktion som manualen och ett av dem var roligt nog ett signerat dokument som säger att Jobs inte ger ut autografer. Dokumentet såldes för ca 479 000 dollar, vilket motsvarar ca 4,2 miljoner svenska kronor.

Foto: RR Auction

Brewer säger:
”I had the manual with me and only later understood how rare it was for Jobs to sign anything, let alone to write an inscription like this. He got on well with Dad, so I feel the inscription was made with care.”

Den som vann budgivningen av manualen är Jim Irsay, ägare av det amerikanska fotbollslaget Indianapolis Colts. Han kommer låta manualen ingå i ”the Jim Irsay Collection” som innehåller en rad historiska och kulturella artefakter. Irsay säger i ett uttalande:

”When we think of the greatest, most innovative minds of the past two centuries, Steve Jobs must certainly be included among them. Jobs was a truly transformative figure who changed the way in which human beings think, do business and interact on a daily basis”

Via feber.se och DigitalTrends