Google har hittills plockat bort 9 populära Androidappar från Play Store sedan det uppdagats att apparna varit trojaner för att stjäla användares Facebooklogin. Apparna har lurat användarna genom att ladda den verkliga Facebook loginsidan samtidigt som de laddat ett JavaScript som stjäl användarens loginuppgifter och skickar vidare informationen till appen.

Samtliga appar använde sig av samma JavaScriptkod och konfiguration för att plocka användares information. Google har stängt av app-utvecklarna från Play Store, men det hindrar så klart inte utvecklarna från att skapa nya konton. Än är det inte känt om Google kommer att vidta ytterligare åtgärder, som att söka efter skadeprogrammet i sig, istället för att bara stänga av utvecklarna.

Här är hela listan på de appar som plockats bort från Play Store:

  • Processing Photo
  • App Lock Keep
  • App Lock Manager
  • Lockit Master
  • Rubbish Cleaner
  • Horoscope Daily
  • Horoscope PI
  • Inwell Fitness
  • PIP Photo

Sammanlagt hade de berörda apparna 5,8 miljoner nedladdningar i Play Store. Trots Googles screening efter skadeprogram lyckades dessa appar alltså laddas ned miljontals gånger innan de upptäcktes. En apps popularitet och att den är godkänd i Play Store är alltså inte en garanti på att appen är säker, det finns anledning att alltid vara försiktig med vilka appar du delar din information med.

Via Engadget