Enligt WHO kommer hälften av jordens befolkning leva i områden som har utmaningar med vattenförsörjningen år 2025. Med en ökande befolkning och eskalerande miljöproblem kommer det här få allvarliga konsekvenser.

Ett sätt att öka tillgången på sötvatten kan vara avsaltning av havsvatten, men metoderna som finns idag är antingen energikrävande eller så genererar de farligt avfall.

Nu har Koreanska forskare vid KICT (The Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology) utvecklat ett filter med hjälp av elektrospunna nanofibrer som är väldigt effektivt. Det finns redan idag filter som kan avsalta vatten men befintliga lösningar har en begränsad livslängd på ett par dagar medan den nya uppfinningen renar vatten i trettio dagar.

Hur fungerar det?

Filtrets membran ser ut som ett slags sockervadd av nanofibrer. Dessa fibrer sitter tätt samman, vilket förhindrar saltet att passera samtidigt som vatten kommer igenom. Fibrerna är extremt vattenavvisande vilket gör att fibrernas porer inte mättas med vatten, något som resulterar i att filtret slutar fungera. Det är just den här vattenavvisande egenskapen som gör att filtret har så pass lång livslängd. Under testperioden var filtret 99.99% effektiv i att avvisa saltpartiklar.

Bild på maskiner som används vid elektrospinning.

Bild: Elsevier – Maskiner som används vid elektrospinning.

Nu väntar fler storskaliga tester och man kan ju bara hoppas att den här typen av forskning kommer att hjälpa de omkring 900 miljoner människorna runt om i världen som har svårt att få tag på rent vatten.

Det finns även andra intressanta forskningsspår på samma ämne, t.ex. det här försöket med att utvinna vatten ur luften.

Via Gizmodo