Den enorma globala polisinsatsen som det skrivits om under veckan kan inte ha undgått någon. Poliser i 16 länder har samarbetat och bara i Sverige så har arbetet resulterat i att 155 personer har frihetsberövats. Runt om i världen har totalt 800 personer gripits och 32 ton narkotika, 250 skjutvapen, 55 lyxbilar och 48 miljoner dollar beslagtagits.

Återigen är det fråga om en krypterad meddelandetjänst som har avlyssnats. Precis som med Encrochat och Sky ECC så har den här tjänsten, som kallas Anom, varit populär bland kriminella och haft omkring 12 000 användare globalt. Den svenska polisen har haft tillgång till 1 600 konversationer och tittat extra noggrant på 500 av dessa.

Det som är lite speciellt i det här fallet är att Anom drivits av den amerikanska federala polisen, FBI. Vice skriver en intressant artikel som handlar om hur det hela har gått till.

2018 arresterade FBI Vince Ramos som var VD på ett företag som tillhandahöll krypterade tjänster till kriminella. Som en följd av gripandet kom polisen i kontakt med en person som började utveckla en ny tjänst i deras regi. Det man inte berättade för användarna var att alla meddelanden som skickades med tjänsten bifogade en dold nyckel som gjorde att polisen kunde avlyssna kommunikationen.

Anom spreds sedan till kriminella som bjöds in genom ett förtroendesystem där man behövde en kod från en tidigare användare för att få köpa en enhet och tjänsten blev snabbt populär.

Anom har används för att kommunicera kring drogsmuggling, vapen, korruption, våld och mord. I Sverige säger sig polisen ha avstyrt ett tiotal mord med hjälp av den informationen man fått ta del av. Nu är det upp till domstolar och advokater att se över bevisvärdet på informationen.

Via Vice och SvD