Google meddelar att man har lyckats ta fram ett AI-system som kan designa datorchip, de mikroskopiska kretskort som används i datorer. Ett arbete som oftast tar människor månader att utföra kan nu utföras automatiskt på bara några timmar.

Det är bolagets kommande “tensor processing unit” som varit testobjekt, en komponent som är optimerad för just maskininlärning. Här pratar vi alltså om ett AI som designar AI-teknik. Ett steg närmare singulariteten med andra ord.

Att ta fram layouten på ett datorchip är en mycket tidsödande manuell syssla, som man länge kämpat med att automatisera. Så det här är potentiellt ett stort genombrott som Google har gjort för chiptillverkningen.

AI-systemet har tränats genom att mata in 10 000 befintliga layouter som referens för hur en fungerande layout ser ut.

Vi använder tidigare erfarenheter för att bli bättre och snabbare på att lösa nya varianter av problemet. Designen kan därmed utföras av artificiella krafter med mer erfarenhet än någon mänsklig designer.

Teamet på Google

Läskigt eller coolt – det är förstås upp till var och en. Men kanske kommer det här innebära att vi människor kommer kunna kosta på oss att testa nya idéer inom teknik i ett mycket raskare tempo än innan.

Via Interesting Engineering