Tidigare i år, i samband med den senaste iOS-uppdateringen från Apple, kom möjligheten för användare att stänga av att appar kan spåra och dela vidare deras information till 3:e parts-appar. Med den kommande uppdateringen av operativsystemet inför Apple ytterligare åtgärder för att förhindra att användare spåras.

I en satsning som Apple kallar för ”Mail Privacy Protection”, som är en del av den kommande uppdateringen av iOS för både datorer och telefoner, kommer användare att kunna stoppa spårning i e-post i Apples mejlprogram ”Mail”. Uppdateringen innebär att företag som skickar nyhetsbrev med så kallade pixlar för att bland annat samla in statistik över hur många som öppnar deras mejl inte längre kommer att kunna få in den statistiken.

Utöver att stänga av spåring av användare via mail kommer Apple också med något de kallar för ”private relay”. Det fungerar som en VPN-tjänst, dvs. att din webbtrafik omdirigeras och du tilldelas en ny tillfällig IP-adress så att du inte kan spåras.

Apple lanserar också ”hide my e-mail”, en tjänst som skapar en ny e-postadress till dig när du behöver fylla i ett formulär på nätet. Den temporära e-postadressen skickar vidare mejl till dig, men det företag som du skickat in din information till via formuläret får inte tillgång till din verkliga eller personliga mejladress.

De nya satsningarna har givetvis fått mycket kritik från företag som är beroende av att kunna spåra exempelvis öppnings- och klickfrekvens i mail för att kunna utforma och anpassa sin marknadsföring. Även Facebook är naturligtvis mycket kritiska eftersom de förlitar sig på spårning av användare för bland annat riktad annonsering.

Via Di Digital