Den tyska bildelstillverkaren Mahle meddelar att man har lyckats ta fram en ny elmotor som är både underhållsfri, supereffektiv och miljövänlig. Motorn innehåller inga magneter och bidrar därmed inte till brytningen av sällsynta mineraler.

Istället för magneter, som finns i traditionella elmotorer, använder man elektromagnetisk induktion – alltså samma teknik som moderna spishällar bygger på. Genom att inducera elektriska strömmar i motorns rotor skapas det magnetfält som krävs för att få igång rotationen.

Förutom att motorn saknar sällsynta mineraler har den också fördelen att den är i stort sett underhållsfri. Det beror på att elöverföringen mellan de rörliga delarna sker kontaktfritt. Dessutom är den supereffektiv – Mahle anger att den har en verkningsgrad på hela 95 %.

Mahle är dock inte först ut med magnetfria elmotorer. Redan 2016 presenterade Honda en elmotor med induktion istället för magneter, och Tesla har också använt tekniken i vissa av sina bilar. Det som är nytt med Mahles motor är den höga effektiviteten och frånvaron av slitage, som gör tekniken applicerbar i många fler sammanhang än tidigare.

Läs mer hos Motor1 och IEEE Spectrum, eller fördjupa dig i ämnet magnetfria elmotorer i denna artikel.