Nyligen visade företaget Neuralink upp apan Pager, en nioårig makak som kan spela det klassiska spelet Pong med hjälp av Neuralinks hjärnimplantat. Eftersom den här versionen av Pong styrs med ”tankekraft” så har det fått namnet MindPong.

Nyheten om MindPong snappades upp av Nathan Copeland som fått ett eget hjärnimplantat från företaget Blackrock efter att ha blivit förlamad i en bilolycka. (Blackrock är en konkurrent till Neuralink.) Med stöd från ett gäng forskare vid Pittsburgs universitet har Nathan tränat på att använda sitt implantat till att styra robotarmar, spela TV-spelet Sonic, surfa på nätet och även använda ritprogram.

Nu vill Nathan utmana Pager i MindPong och ligger i hårdträning inför matchen som han hoppas ska bli av. Det återstår bara att se om Neuralink vågar anta utmaningen? Nathan hoppas kunna streama det hela via Twitch och vill du följa honom där så heter han crossbred900. I skrivande stund har han bara 48 följare, men om matchen mot Pager blir av så kan det nog komma att ändra sig.

Tekniken med människa-dator-gränssnitt är ett av de tekniska utvecklingsspåren som känns mest spännande just nu. Om man ser framför sig en liknande utveckling som inom datorvärlden, där komponenterna hela tiden blir mindre, så kommer det innebära betydlig mer smidiga lösningar än de som testas idag.

Visionen med Neuralink är att kunna vara en hjälp för rörelsehindrade, förbättra befintliga sinnen såsom hörsel och syn, styra saker som bilar, robotar eller datorer och även ge möjlighet att vara kopplas samman med en dator eller en mobiltelefon – som en förlängning av ens medvetande. Som en form av cyborg. Om två människor med implantat kommunicerar med varandra börjar vi närma oss tankeläsning.

Möjligheten att kombinera den här tekniken med AI eller möjligheten att ”ladda ner” sin hjärna till en hårddisk väcker också en del etiska frågor som man för eller senare blir tvungen att ta ställning till. Framtiden är spännande hur som helst!

Via Futurism