Kina väntas bli den första stora nationen med en nationell e-valuta som kallas E-Yuan. Betalningar sker med den tillhörande appen och har testats med stor framgång i Kinesiska storstadsområden. Staten har lottat ut tiotals miljoner till invånare för att få fart på användandet och för att kunna göra utvärderingar av hur väl det fungerar. Testpersonerna har sedan kunnat använda e-Yuan på snabbmatsrestauranger, caféer och i onlinebutiker.

Ett skäl till att Kina började intressera sig för en digital valuta kan vara att Bitcoin växt så mycket på senare år och att det kan ses som ett hot mot statens kontroll över ekonomin. E-Yuan bygger nämligen inte på samma blockkedje-teknik som Bitcoin utan tillhandahålls av den kinesiska centralbanken.

Den senaste tiden har Kina förbjudit betaltjänster och transaktioner med Bitcoin. Nyligen har man även upprättat en angivarlinje där människor kan informera myndigheterna om bitcoinutvinning. Idag står Kina för 70% av bitcoinutvinningen (mining) i världen och det har redan påverkat valutan negativt.

Vana vid mobilbetalningar

Idag använder åtta av tio kineser någon av de digitala plånböckerna som exempelvis Alipay eller WeChat Pay så det finns redan en utbredd vana vid digitala betalningar. Dessutom finns en väl utbredd infrastruktur för mobilt surfande vilket gör att den nya valutan väntas bli populär som betalmedel.

Enligt Kinas centralbank så kommer e-valutan hjälpa till i kampen mot brottslighet. Baksidan av det myntet är givetvis risken för att det blir en del i Kinas omfattande övervakningssystem. Om man dessutom betänker att ansiktsskanning ibland används för godkänna köp så blir den farhågan kanske ännu större.

Samtidigt går det inte att förbise fördelarna med en digital valuta och framtiden får visa om e-Yuan blir den succé som Kina hoppas på eller inte.

Läs mer i den här intressanta artikeln från SvD