Vi har tidigare skrivit om hur Apple vill förbättra möjligheten för iOS-användarna att styra hur de spåras och hur deras data används. Nyligen släpptes funktionen ”App Tracking Transparency” vilket gör att du som användare aktivt måste godkänna att appar spårar din aktivitet mellan andra företags appar och webbplatser.

Nu, ungefär en månad efter uppdateringen, kan man se hur många som vill tillåta den här typen av spårning. Analysföretaget Flurry skriver att så få som 11 – 13 procent av de globala användarna väljer att tillåta spårningen och på den amerikanska marknaden är det inte fler än 2 – 5 procent.

Om du tycker att det är störande att få frågor av spårning från appar så kan du stänga av det i dina inställningar. Valet finns under integritet och spårning (om du har uppdaterat till iOS version 14.5 eller senare).

Men även om man väljer att inte bli spårad så betyder det inte att all spårning stängs av. Det som händer är att datan inte får delas till andra aktörer. Facebook, Google och liknande tjänster håller fortfarande koll på oss och våra intressen men det sker inom respektive app och berörs alltså inte av den här förändringen.

Vi tackar Feber.se för tipset och här kan du läsa mer om Flurrys rapport. Om man verkligen vill grotta ner sig i Apples syn på privat information och hur de vill skydda användarna så kan jag rekommendera den här PDF:en som de delade i april 2021.