Material design är det designramverk som Google använder sig av i utvecklingen av sina produkter och som andra också använder som stöd då de utvecklar appar för t.ex Android. Google Material beskriver alltså hur allt från typsnitt, färger, knappar och andra komponenter ska se ut, animeras och uppföra sig. Man kan kalla det för en praktisk guide genom Googles designfilosofi.

Färgskiftningar

Bild: Google

Google I/O 2021 pågår mellan 18 och 20 maj och under gårdagens event släppte Google en uppdatering av Material som man kallar ”Material You”. Det som visades är en försmak av vad som kommer släppas under året och visades nu upp som en del av Android 12.

Precis som namnet antyder så handlar Material You mycket om användaren och att denne ska kunna anpassa designen. Möjligheten att anpassa gör också att man kan erbjuda en ökad tillgänglighet. Kontrasten mellan färger, storlek på typsnitt, tjockleken på linjer etc ger användaren möjlighet att ställa in allt efter egna behov. Till viss del är det möjligt att göra anpassningar även idag men Material You gör det till en grundläggande inställning som kan användas utan att det estetiska behöver påverkas negativt.

Bild: Google

Anpassning för tillgänglighet

Den nya designen tar för sig på ett helt annat sätt än tidigare versioner av Material. Det är stort, runt och känns levande. Den mekaniska och tekniska känslan är utbytt mot något lekfullt och kaxigt som i mina ögon gör Material You mer mänskligt och lekfullt. Jag blir också direkt sugen på att testa ramverket själv vilket brukar vara ett gott tecken.

Animation är en del av designen

En viktig komponent för att skapa ett levande ramverk är animationer. Rörelse hos gränssnittselement är inte bara en hygienfaktor i modern design, det är också något som hjälper användaren att förstå hur applikationen ska användas. Ett exempel på det är när det viktigaste i vyn fångar användarens uppmärksamhet genom att röra på sig. Våra hjärnor tenderar att fokusera på rörelser vilket alltså kan användas för att ge vägledning.

Dagens version av Material design finns grundligt dokumenterat här. Det ska bli väldigt spännande att se hur Google fortsätter arbetet med det nya utseendet.

Läs mer på Googles blogg.

Android 12 widgets

Bild: Google