Kryptovalutor är ju poppis, men det pratas också mycket om hur de förbrukar mycket energi och därmed bidrar till klimatförändringarna. Med en ny mekanism som kallas proof-of-stake ska nu blockkedjan Ethereum, med den tillhörande valutan Ether, minska sin energianvändning med hela 99,95 %.

Ethereum är en spännande blockkedjeteknik som är mycket mer än en valuta – det är en distribuerad och kryptografiskt verifierad applikationsplattform som bland annat används till smarta kontrakt och NFTs. Valutan Ether används för att betala för beräkningar som görs på blockkedjan, och man kan också handla med den precis som med Bitcoin.

Blockkedjor som Bitcoin och Ethereum använder en ”konsensusmekanism” som kallas proof-of-work för att verifiera transaktionerna som sker mellan olika parter. Det innebär att det krävs omfattande kryptografiska beräkningar för att genomföra varje transaktion. Det finns goda skäl till det – syftet är att göra det mer eller mindre omöjligt att förvanska data på blockkedjan för att exempelvis lura till sig pengar.

Påverkar klimatet

Men ju större kryptovalutorna blir, desto större blir konsekvenserna av detta. Nyligen meddelade Tesla, som är en stor investerare i Bitcoin, att man slutar ta emot valutan vid betalningar – just på grund av den mängd växthusgaser som den anses ge upphov till.

Proof-of-stake är en alternativ mekanism för att nå konsensus kring en transaktion i en blockkedja. Istället för att satsa processortid (och elektricitet) får man här satsa en ansenlig summa i Ether för att få agera som en betrodd ”validator”. För varje transaktion man validerar får man i gengäld en summa tillbaka. Det blir alltså en sorts investering som ger avkastning över tid. Missköter man sig så riskerar man att bli av med sina pengar.

Frågor på det?

Själv tycker jag att det är lite svårt att greppa hur blockkedjor funkar, och det här gjorde nog inte saken enklare. Men det finns många kloka människor som är övertygade om att det funkar, och att det bland annat kommer att revolutionera hela konceptet med pengar. (Hur gamla vanliga pengar och valutor egentligen funkar är för övrigt inte heller helt okomplicerat.) Man får väl bara hoppas att Ethereum har tänkt på allt när de nu går över till proof-of-stake.

Via Morning Brew