Forskare vid University College London (UCL) har undersökt vad som händer i våra hjärnor då vi försöker använda en syntetisk extra-tumme. Tummen designades av Dani Clode som ett skolprojekt vid Royal College of Art i London och styrs genom att man trycker ner höger stortå mot golvet.

Under fem dagar fick tjugo personer ha på sig tummen och använda den för att utföra en rad med uppdrag som t.ex. att plocka upp flera bollar eller glas på en gång. Försöken visade att testpersonerna snabbt blev skickliga på att hantera den nya kroppsdelen.

Bild på hand med extratumme som lyfter flera bollar

Bild: Dani Clode

Med hjälp av en magnetkamera kunde man även se att hjärnan anpassade sig till den nya förmågan. Den neurologiska aktiviteten i den sensomotoriska hjärnbarken liknade den aktiviteten man kan se vid vanliga handrörelser.

Hjärnan verkar alltså ha en enastående förmåga att anpassa sig till olika tekniska förlängningar av den fysiska kroppen vilket skulle kunna resultera i en hel del häftiga uppfinningar.

Via iflscience.com