Sverige plockade nyligen hem förstaplatsen i den prestigefyllda tävlingen ”Locked Shields” där lag från 29 länder varje år får testa sina färdigheter i cybersäkerhet. Finland kom 2:a och Tjeckien tog hem tredjeplatsen.

Sedan 2010 har CCDCOE (Natos cyberförsvarscenter) arrangerat övningen Locked Shields med utmaningar som är gjorda för att vara så realistiska som möjligt. I år fick de tävlande försvara IT-system i ett fiktivt land som kallades Berylia och det rörde sig om över 5 000 virtuella system som skulle försvaras mot över 4 000 attacker. Attackerna orsakade störningar i det lilla örikets flygvapensystem, satellitsystem, vattenreningsanläggningar och även i elnätet.

Kommunikation i fokus

I år ville Locked Shields särskilt belysa behovet av god kommunikation och beslutsfattande mellan civila och militära deltagare. Övningen är alltså både teknisk och strategisk eftersom den ger deltagarna möjlighet att testa hela beslutskedjan då olika delar av samhället angrips.

Via feber.se