Appen ”Rita Personal Data” är en mobilapp som låter dig ansluta ditt Facebook-konto eller ditt privata Googlekonto (affärs- och universitetskonton rekommenderas inte) för att se vilken data som finns sparad om dig. Du kan även styra:

  • Vilka företag som sparar data om dig
  • Vilka nyhetsbrev du är prenumererar på
  • Vilka intressen som finns kopplade till din användare
  • Personaliserade annonser

Informationen visas på ett lättöverskådligt vis i en kontrollpanel där du också kan se vilka kakor som spårar dig, vilka webbplatser du besöker och hur din platsdata används. En annan intressant sak är att Rita räknar ut värdet på din data i dollar baserat på vilka annonser du klickat på och vad annonsörerna betalar till Facebook och Google för dina klick.

För att använda Rita måste du först ansluta dina konton vilket väcker den uppenbara frågan om du verkligen vill dela din data med den här appen? Rita lovar att datan aldrig lämnar mobilen och jag väljer att lita på dem. Deras ”löfte” är:

We don’t want to collect your data. None of your personal data will ever leave your device. We don’t share any of your data with third parties

Efter att ha klickat runt lite förstår jag snart varför jag får så mycket reklam för speldatorer just nu. Ett klick på en annons för några veckor sedan gjorde mig intressant för vissa annonsörer och nu har jag möjlighet att sätta stopp för det.

Det tar några minuter att städa upp eftersom grundversionen av Rita förlitar sig på att man klickar varje gång man vill avsluta ett nyhetsbrev eller begära att ens sparade data raderas. Klicket resulterar i att ett förskrivet epost-meddelande skickas vilket i sin tur kräver några extra klick. Vill man göra det här automatiskt så erbjuder Rita mer avancerade funktioner om man tipsar om appen till tre vänner som sedan ansluter sig och anger din referenskod. Ett exempel på en så kod kan vara host d30efd76 host.

Skaffa Rita Personal Data för iOS eller Android.