Apple meddelar att de nu kommer att be sina användare att välja bland en rad olika röster när de ställer in den virtuella assistenten Siri. Röstassistenten kommer alltså inte fortsättningsvis ha en förvald  kvinnoröst. Idag har användare möjlighet att välja mellan en manlig och en kvinnlig röst samt sex olika dialekter inklusive amerikanska, brittiska, indiska och irländska.

”Vi är glada att presentera två nya Siri-röster för engelsktalande och möjligheten för Siri-användare att välja den röst de vill ha när de ställer in sin enhet”, säger Apple i ett uttalande. ”Detta är en fortsättning på Apples långvariga engagemang för mångfald och inkludering, och produkter och tjänster som är utformade för att bättre återspegla mångfalden i den värld vi lever i.”

Ändringarna av Siri finns redan i Apples iOS 14.5 beta och kommer att träda i kraft när programuppdateringen rullas ut senare i år.

Könsstereotyper bland röstassistenter som Siri, Amazons Alexa och Google Assistant har länge varit problematiskt. År 2019 varnade en FN-rapport om att röstassistenter upprätthåller idén att ”kvinnor är fogliga och ivriga att hjälpa till, ständigt tillgängliga en knapptryckning bort.”

Läs mer på cnn.com