Nästa bransch att vändas uppochner av digitaliseringen är kanske internationella betalningstjänster som Western Union, som används för att skicka pengar till andra länder. Kryptovalutor gör det möjligt att helt hoppa över de murar som finns mellan länder och deras valutor, något som migrantarbetare börjat dra nytta av.

Western Union och liknande företag tar bra betalt för sina tjänster – ofta kring 5 %. Nu växer det fram företag som erbjuder liknande tjänster fast där transaktionerna sker via bitcoin istället för mellan lokala valutor – och här kan man komma undan med bråkdelar av en procent i avgift. Ett sådant företag är mexikanska Bitso.

För hårt arbetande migranter som skickar hem pengar till sina familjer i andra länder är osäkerheten kring kryptovalutors värde en risk man är beredd att ta. Dessutom har den här utvecklingen – som så mycket annat – accelererats av Corona-pandemin i och med att växlingskontor delvis har varit tvungna att hålla stängt.

Det verkar alltså som att migranter blir en av de första grupperna som anammar krypto i en mer vardaglig kontext än vad som hittills har dominerat området: spekulativa investeringar från techintresserade grupper, samt diverse ljusskygga verksamheter som drar nytta av att kunna göra anonyma penningtransaktioner.

Och så ett jubileum! 🎉

Apropå krypto kan vi också notera att det den här veckan är tio år sen Bitcoins mystiska skapare med pseudonymen Satoshi Nakamoto skickade sitt sista meddelande innan hen försvann från offentligheten och lämnade projektet att leva sitt eget liv. Vad kommer att hända med det under de kommande tio åren kan man undra?

Via Rest of world och Forbes