Kina bygger ett rymdteleskop som de planerar att skicka upp till rymden till år 2024. Det ska ske i samband med att de driftsätter sin nya rymdstation.Chinese Space Station Telescope, CSST, som även kallas Xuntian kommer att ha en lins som är cirka 2 meter lång. Det gör den jämförbar med det legendariska Hubble-teleskopet som hade liknande storlek på lins. Kinas rymdskepp kommer däremot att ha ett synfält som är över 300 gånger större än det gamla Hubble-teleskopet. En kamera som har en upplösning på 2,5 miljarder pixlar kommer också att finnas installerad.

Det gör det möjligt att fotograferacirka 40 procent av den synbara rymden under 10 års tid. Tanken är att CSST kommer att färdas i en omloppsbana parallellt med Kinas nya rymdstation. Den ska också ha möjlighet att docka med stationen vid behov. Det kommer att göra det enklare att uppgradera teleskopet vid behov. Kina kommer också bygga fyra stycken center här på jorden som ska ta emot och analysera data från CSST.

Via feber.se