Starlinks är ett företag som grundats av Elon Musk och har som mission att leverera en snabbt internetanslutning (mellan 50-150 Mb/s) till hela jorden. Även till platser som i normala fall saknar uppkoppling.

Det här ska man göra via ett nätverk av satelliter som flyger i låg  omloppsbana kring jorden. Det rör sig om några hundra kilometer från jordens yta, vilket kan jämföras med vanliga satelliter som kan ha en omloppsbana på 35 000 km höjd.

Det går redan nu att beställa Starlink (vilket vi på Bazooka gjort) men det är en viss väntetid innan vi kan testa själva.

Varför är det här intressant, bortsett från att man kommer kunna kolla Instagram mitt i Amazonas djungel? Jo för att det också ger en möjlighet för människor i diktaturer att kringgå internetcensur. Det här är något som verkar göra flera regimer runt om i världen mycket nervösa.

The Brief skriver en intressant artikel på ämnet och berättar att Ryssland planerar att stifta lagar som gör Starlink olagligt. Elon Musk har även tidigare sagt att företaget oroar sig för att Kina kan gå så långt som att skjuta ner deras satelliter. Star Wars på riktigt med andra ord.

Kina har också gått ut med information om att man planerar att ta fram en liknande lösning som ska konkurrera med Starlink. Satsningen kallas StarNet och kommer bestå av 10 000 satelliter.

Tack vare satelliternas låga omloppsbana så krävs det mindre satellitmottagare på jorden för att ta emot deras signal. En satellit-disk på 48 cm räcker och kan alltså användas mobilt om man har ett batteri med sig. På så vis kan man också kommunicera via samtal eller chat och utan att behöva oroa sig för övervakning.

Det kommer bli mycket intressant att följa utvecklingen och se huruvida den här innovationen kommer att påverka censuren runt om i världen.