Från korta inspelade röstmeddelanden i WhatsApp till plattformar som Clubhouse som är helt utformat kring kommunikation och delning i ljudformat. Att ljudverktyg blir allt mer populärt i sociala medier har inte undgått Facebook som nu satsar stort på en rad olika ljudverktyg i Facebook-appen. Här är lite av det vi har att vänta.

Ljudstudio i miniformat

Vi har blivit vana vid att snabbt och enkelt kunna redigera bilder i våra sociala appar. Nu kommer liknande funktionalitet för ljud, som en ljudstudio i miniformat direkt i Facebook-appen. Bland verktygen för ljudredigering finns röstomvandling, röstinspelning till text och möjlighet att använda musik, blanda ljudspår, ljudeffekter samt rösteffekter och -filter. Facebook säger också att AI kommer att göra ljudkvaliteten ”magiskt bra”.

Soundbites

”Soundbites” är Facebooks nya sociala format. Precis som namnet antyder är Soundbites korta ljudklipp tänkta att användas till att dela roliga stunder, inspiration, dikter och liknande. Till lanseringen samarbetar Facebook med en rad kreatörer som får experimentera med de nya verktygen, bland dem komikern Drew Lynch och tillgänglighetsförespråkaren Lolo Spencer.

Facebook Podcasts

Över 35 miljoner användare är medlemmar i grupper för olika podcasts på Facebook. Inom de närmsta månaderna kommer Facebook med ny funktionalitet som tillåter användare att lyssna på sina favoritpoddar direkt i Facebook-appen. Allt för att undvika att användarna lämnar appen. Användare kommer också att få upp rekommendationer på liknande poddar och funktionalitet för att kommentera och rekommendera poddar och avsnitt till sina vänner.

Live Audio Rooms

Föga förvånande har Facebook inspirerats av den alltmer populära appen Clubhouse, något vi även skrivit om tidigare. Nu testar de ”Live Audio Rooms” och redan till sommaren ska funktionen finnas tillgänglig för alla användare. Live Audio Rooms kommer först att finnas i Facebookgrupper och kunna användas av utvalda kändisar och offentliga personer. På sikt ska Live Audio Rooms också göras tillgänglig i Messenger så att du kan använda det med dina vänner.

Kreatörer kommer också att få olika verktyg för att kunna tjäna pengar på sina streams och ljudklipp. Facebook säger även att de lägger stort fokus på tillgänglighet och kommer att erbjuda undertexter på samtliga ljudupplevelser. Livestreams ska också kunna göras tillgängliga som podcasts i efterhand så att fler kan ta del av dem.

Läs mer om Facebooks nya ljudfunktioner här

Bilder: Facebook