Det var väl bara en tidsfråga innan deepfakes skulle börja användas för att sprida vilseledande information i politiskt syfte. Nu verkar det ha drabbat några ledamöten i det nederländska parlamentets utrikeskommitté.

Deepfakes går ut på att med hjälp av maskininlärning och artificiell intelligens skapa rörlig bild och ljud där en persons ansikte kan ersättas av någon annans. På det här viset har man skapat en avbild av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs stabschef, Leonid Volkov och sedan kontaktat den socialdemokratiska ledamoten Kari Piri och några andra ledamöter för ett videosamtal.

Samtalet pågick under en halvtimme och politikerna uppmanades till slut att inleda en hungerstrejk eller donera bitcoin för att stödja den fängslade Navalnyjs. Det här fick dock politikerna att dra öronen åt sig och ta kontakt med den verkliga Leonid Volkov som informerade att han inte ringt några samtal.

Vissa menar att Kreml ligger bakom sprattet och att man låtit två kända busringare som kallar sig ”Vovan” och ”Lexus” genomföra det hela. Sprattmakarna, som egentligen heter Vladimir Kusnezov och Aleksej Stoljarov, har tidigare gjort sig kända för att bl.a ha utgett sig för att vara Greta Thunberg och flera andra kända personer.

SvD skriver om det här blufförsöket och andra liknande misstänka händelser i en läsvärd artikel som finns att läsa här.