Förra sommaren startade regeringen en utredning av möjligheten att kunna införa ett pantsystem av begagnade mobiltelefoner och annan småelekronik som vi vill göra oss av med. Utredningen är nu färdig och tyvärr kom man fram till att det blir för komplicerat att införa ett sådant system i nuläget.

Utredaren Gunnar Fredriksson anser att det bör vara upp till tillverkaren av den typen av elektronik att ta ett betydligt större ansvar än dom gör idag och se till att delar återvinns när det blir dags för det. Om det längre fram ändå skulle blir aktuellt att försöka införa ett pantsystem så rekommenderar Fredriksson att man enbart återvinner mobiler. Dom innehåller nämligen en del värdefulla metaller och har dessutom en relativt kort livslängd jämfört med många andra elektronikprodukter.

Ända sedan 2014 har Miljöpartiet efterlyst ett pantsystem för mobiltelefoner. Det finns även med i januariavtalet mellan den rödgröna regeringen, Liberalerna och Centern. Vad detta kommer landa i slutligen vet vi inte än och så länge det inte finns någon riktig lösning kan vi alla tänka på att använda våra mobiler så länge dom fungerar bra. Även om det för många kan vara väldigt frestande att uppgradera sig rätt ofta, med tanke på alla nya modeller som släpps frekvent på marknaden.

Via Feber