Smått otroliga 69 miljoner dollar blev slutpriset för ett digitalt konstverk som såldes på auktionsverket Christie’s nyligen. Konstverket var ett kollage bestående av 5000 bilder som konstnären Beeple, känd från Instagram, skapat dagligen under 14 år.

Verket, som alltså är en digital bild, en JPEG-fil helt enkelt, kan egentligen ses och kopieras av vem som helst. Här är t.ex. verket i sin helhet hos auktionsverket. Så… vad var det egentligen som var värt 69 miljoner dollar?

Det som sålts är ”ägandeskapet” av verket, något som för fysiska saker är ganska enkelt att förstå sig på men som för digitala saker blir lite mer abstrakt. En digital fil kan ju kopieras hur många gånger som helst, och varje kopia är den andra lik. Enkelt förklarat så är det egentligen inget mer än att man registreras som ägare för verket och kan då förstås t.ex. skryta om det, eller visa verket någonstans. Registreringen och ”beviset” sköts genom så kallade NFTs, Non-Fungible Tokens, i blockkedjan Ethereum. Samma blockkedja används för kryptovalutan Ether som är ett alternativ till Bitcoin.

De senaste veckorrna har NFTs blivit väldigt hajpat, och det är flera kända och okända artister och konstnärer som gett ut sina verk på det här sättet. Artisten Grimes sålde t.ex. en samling verk för 6 miljoner dollar, och bandet Kings of Leon har meddelat att de kommer släppa en begränsad upplaga av sitt nästa album på det här sättet. Onekligen verkar det finnas folk som är säkra på att detta kommer vara sättet som man i framtiden kommer handla konst, i alla fall i digital form.

Det har också kommit en motreaktion som påpekar att konst som säljs på det här sättet lider av samma stora brist som kryptovalutor: hela processen att upprätthålla blockkedjan kräver (enligt design) enorma mängder energi och är allt annat än miljövänligt. Beräkningar som gjorts visar t.ex. att den sammanlagda energin som används för Bitcoins blockkedja är lika stor som för hela Argentina.

Hur som helst är denna trend intressant att följa. Om du vill förstå mer om hur NFTs fungerar och vad det är rekommenderar vi att ni läser denna FAQ som The Verge skrivit.