En mamma i Pennsylvania, USA, har med hjälp av deepfejkade bilder försökt att få sin dotters cheerleading-rivaler utskickade från laget. De fejkade bilderna, som bland annat har skickats till lagets tränare, visar teammedlemmar som röker och dricker alkohol.

Fru Spone, som mamman heter, tros ha använt tjejernas konton på sociala medier för att skapa deepfake-bilderna.

Till fru Spones stora förtret kommer det dock snart bli lättare att upptäcka om en bild har skapats med hjälp av deepfake-teknik. Forskare vid universitetet i Buffalo har utvecklat ett verktyg som kan identifiera om en bild har manipulerats genom att analysera ljusreflektioner i en persons ögon.

”En persons ögon bör ha väldigt lika reflekterande mönster eftersom de ser samma sak”, säger huvudförfattaren Siwei Lyu.

”Det är något som vi vanligtvis inte märker när vi tittar på ett ansikte.”

Läs mer på bbc.com