Tänk dig ett tyg som andas, är hållbart, tvättbart och elastiskt – och dessutom funkar som en bildskärm. Det är precis vad de kinesiska forskarna Peining Chen och Huisheng Peng har lyckats ta fram. Med den senaste tidens utveckling kring kroppsnära teknik som klockor, ringar mm så är det inte svårt att se det här som nästa naturliga steg.

Vad sägs om en jackärm med en interaktiv karta som visar hur du ska navigera? Eller som aktiveras när någon ringer, visar vem det är och låter dig svara med ett tryck? Forskarna har nämligen också experimenterat med tryckkänslighet. De har till och med vävt in fibrer som kan fånga upp solljus och på så sätt förse textilskärmen med energi.

Det går förstås att ta det här hur långt som helst. Kommer vi kunna titta på TV på magen som i Teletubbies nu? Kommer vi kunna skapa en fungerande osynlighetsmantel som i Harry Potter? Mer sannolikt är kanske att tekniken kommer att användas för att göra människor till levande annonstavlor. Men det är roligare att tänka sig hur man kan använda konceptet för att ta den fula jultröjan till nästa nivå.

Frågan är också hur framtidens hackerattacker mot dessa textilier kommer se ut. Kanske kommer det finnas ransomware som skriver obsceniteter på din rygg tills du betalat lösensumman i bitcoin? Eller mer riktade attacker mot celebriteter för att sprida olika budskap till en masspublik? Den som lever får se!

Forskarnas artikel i Nature, via Inside Science