Tidigare i år berättade Apples VD Tim Cook att appar på iPhone, iPad och tvOS kommer att tvingas be användarna om tillstånd för att få dela deras data med andra aktörer. Den data som appen samlar in för egna behov berörs alltså inte utan enbart det som säljs vidare.

Både Google och Facebook har appar som kommer att drabbas av de nya kraven och det kan handla om stora förluster. Apple menar dock att den omfattande insamlingen och försäljningen av data är orimlig och att de behövs ett nytänk för att komma till rätta med problemet.

Vad innebär uppdateringarna i praktiken?

Idag kan användaren välja att rensa datan som sparas om hen men det är något som bara en av fyra användare gör. Nu vänder man på det hela och användarna måste istället aktivt tillåta att uppgifterna får säljas vidare för att det ska få ske. De första indikationerna visar att bara en användare av hundra väljer att tillåta vidareförsäljning.

När kommer förändringen?

Uppdateringen ska komma med iOS 14.5 som väntas släppas under våren.

Läs mer på TNW