Det kanske inte undgått någon att NASA just nu befinner sig på Mars med sin Perseverance Mars rover. Flera års forskning, utveckling och planering ledde fram till landningen av rovern den 18 februari 2021. Missade du det kan du se videoklippet från landningen här.

Nu har NASA publicerat de första ljudupptagningarna från Mars någonsin. Ljuden spelades in via en av de två mikrofoner som är fästa på Perseverance Mars rover. Tidigare har NASA lyckats plocka upp ljud via lufttryckssensorer, men det här är alltså något annat. Ljuden är inte lufttryck utan riktiga ljud som plockats upp via en vanlig mikrofon.

Det har gjorts försök tidigare att få ljudupptagning via mikrofoner på Mars, både NASAs Mars Polar Lander och Phoenix Lander hade mikrofoner men av en eller annan anledning lyckades de aldrig uppta något ljud. Med Perseverance Mars rover är det alltså den första gången någonsin som NASA lyckats fånga ljud via mikrofoner på Mars.

Dave Gruel, som är ledande ingenjör för instrumenten som används, berättade i ett uttalande från NASA att de valde att fästa mikrofoner på Mars rovern i hopp om att det skulle ge en bättre upplevelse för rymd-fansen, särskilt för personer med nedsatt syn.

Här kan du höra ljuden.

Via Futurism